De werking van Lasertherapie

Door de eeuwen heen is gebleken dat zonlicht (als de eerste vorm van fototherapie) zowel genezende als wellness eigenschappen heeft.

Het therapeutisch potentieel van licht werd voor het eerst ontdekt door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartprogramma NASA dat keek naar de impact van Lasertherapie en haar mogelijk helende mogelijkheden.

Een laserbehandeling werkt met behulp van een speciale lichtbron (bijvoorbeeld een gas gestuurde diode) die lichtenergie direct naar de cellen stuurt die onder de diepere lagen van de huid zitten.

 


Hoe werkt Lasertherapie?In het verleden werden High Level Lasers alleen gebruikt bij chirurgische ingrepen, maar technische vooruitgang en de ontwikkeling van een speciaal no-contact biostimulatie handstuk zorgen ervoor dat High Power Laser nu ook therapeutisch ingezet kan worden.

Ziekenhuizen en gezondheid gerelateerde faciliteiten over de hele wereld maken al geruime tijd gebruik van laserbehandelingen. Een groot voordeel hiervan is dat het een niet-invasieve en pijnloze behandeling is.

Uit recente studies blijkt dat laserbehandelingen bij mens en dier verbluffende resultaten opleveren en is bewezen dat pijnklachten, infecties en/of wonden op een snellere en efficiëntere manier verdwijnen en/of genezen in vergelijking met de meer traditionele benadering middels het gebruik van medicijnen.

Vanwege de niet-invasieve aanpak worden laserbehandelingen al door veel fysiotherapeuten, dierenartsen, dierenfysiotherapeuten, tandartsen en mondhygiënisten toegepast als standaardonderdeel van hun behandelpakket.

Als specialist in de zorg, bieden wij u, middels het gebruik van HPLT (High Power Lasertherapie), de perfecte oplossing om uw klanten sneller en effectiever te helpen.

High Power Lasertherapie is zeer geschikt voor het behandelen van onder andere:

  • Beschadigde of ontstoken pezen
  • Beschadigde of ontstoken gewrichten
  • Alle pijnlijke en inflammatoire aandoeningen (dit is een verzamelnaam voor huidaandoeningen waarbij een ontsteking in de huid een belangrijke rol speelt)
  • Artrose in de gewrichten
  • Spierkrampen; pijn en gevoelsverlies geassocieerd met zenuwbeschadigingspijn (neuropathische pijn)
  • Spierspasmen en ontstekingen geassocieerd met fibromyalgie; pijn en ontstekingen geassocieerd met plantaire fasciitis (ontsteking aan de onderkant van de voetzool, veel voorkomend bij platte voeten of hielspoor)
  • Spanningshoofdpijn, pijn in het kaakgewricht, kraakbeenschade

High Power Lasertherapie is de perfecte oplossing om uw patiënt sneller en effectiever te helpen.
Onze krachtige High Power Laser dringt diep door in alle weefsels en daarom zijn de toepassingen ervan zeer uitgebreid.
Hoogwaardige lasertherapie is revolutionair en biedt directe pijnverlichting. In 95% van de gevallen is de patiënt binnen enkele minuten na behandeling volledig pijnvrij en kan indien nodig direct een vervolgbehandeling plaatsvinden. 
Acute situaties waarin de patiënt ernstige pijn ervaart, kunnen ook zeker worden verlicht met deze niet-invasieve vorm van therapie.

Voor de professional

Als professional in de zorg bieden wij u, door gebruik te maken van High Power Lasertherapie, de perfecte oplossing om uw klanten sneller en effectiever te helpen.

HPLT biedt de perfecte aanvulling op het dienstenportfolio van zorgprofessionals.
Of u nu fysiotherapeut, tandarts, mondhygiënist, dierenarts of dierenfysiotherapeut bent, u zult merken dat uw klanten blij zullen zijn met de pijnloze en niet-invasieve behandeling, laat staan de fantastische resultaten die het oplevert.

Onze lasers hebben een hoog vermogen en hebben efficiëntere en effectievere resultaten in vergelijking met die met een lager wattage en/of de grootte van behandelkoppen van andere laseroplossingen.

Hoe werkt een High Power Laser?

Een High Power Laser werkt door middel van laserlicht. Op het eerste gezicht lijkt dit niet meer dan een straaltje rood licht, maar niets is minder waar. De werking van laserlicht op de juiste golflengte met een bijpassend laserhandstuk levert verbluffende resultaten op.

Iedere golflengte heeft andere eigenschappen.

De HPLT diodelaser maakt gebruik van een golflengte van 810 nanometer. De reden hiervoor is dat het werken met een laser op een golflengte van 810 nanometer wetenschappelijk gezien ‘de gouden standaard’ is voor lasertherapie/fotobiostimulatie.

Wat betekent dit voor de patiënt?

Laserbehandeling op hoog niveau geeft een boost in de cellenenergie (photobiomodulation) waardoor de ATP productie van een cel geoptimaliseerd wordt en de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen.

Dit verhoogt op zijn beurt het metabolisme in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen.

Elke laser die meer vermogen heeft dan 0.5 Watt, wordt geclassificeerd als een High Power Laser (Klasse IV).
Klasse IV lasers zijn sterk en worden gebruikt voor medische doeleinden. Ze kunnen tot diep in het weefsel doordringen, terwijl de behandelingstijd kort is.
Hoe meer vermogen de laser per cm2  heeft, hoe dieper de laser het weefsel binnengaat.
Voor behandelingsdoeleinden is het belangrijk om te onthouden dat het wattage, dat duidelijk op de laser staat aangegeven, het uitgangsvermogen is dat door de laser wordt geleverd.
Een ander laserhandstuk (behandelingskop) zal leiden tot een ander wattage niveau en een andere behandelingsdiepte.

Een voorbeeld:

Een 3 Watt laser met een standaard meegeleverd 1 cm2  laserhandstuk levert 2.95 Watt op de behandeloppervlakte met een merkbaar laserbehandelingseffect tot 7 cm.

Een 3 Watt laser met een optioneel 3 cm2  laserhandstuk levert 2.05 Watt op de behandeloppervlakte, de merkbare behandeldiepte is echter minder diep. Als u toch dezelfde behandeldiepte wit behouden, dan heeft u een laser nodig met een hoger wattage.

HPLT risico’s

Aan bijna alle krachtig werkende therapieën zijn ook risico’s verbonden, dit geldt ook voor de laser.
Dit risico richt zich met name op de veiligheid rondom het gebruik.
De laserstralen zijn zeer krachtig en zijn schadelijk voor het oog, met name het netvlies.
HPLT (High Power Lasertherapie) mag alleen toegepast worden door specialisten, zowel de specialist als de patiënt moeten gebruik maken van een speciale beschermende bril tijdens de laserbehandeling.