Medische lasers

HPL Series

Door de eeuwen heen is gebleken dat zonlicht (als de eerste vorm van fototherapie) zowel genezende als wellness eigenschappen heeft.

Het therapeutisch potentieel van licht werd voor het eerst ontdekt door het Amerikaanse luchtvaart- en ruimtevaartprogramma NASA dat keek naar de impact van Lasertherapie en haar mogelijk helende mogelijkheden.

Een laserbehandeling werkt met behulp van een reeks felle lichtgevende diodes die op een niveau lichtenergie direct naar de diepere lagen onder de huid sturen.

Ziekenhuizen en gezondheid gerelateerde faciliteiten over de hele wereld maken al geruime tijd gebruik van laserbehandelingen. Een groot voordeel hiervan is dat het een niet-invasieve en pijnloze behandeling is.

In het verleden werden High Power Lasers alleen gebruikt bij chirurgische ingrepen, maar technische vooruitgang en de ontwikkeling van een speciaal biostimulatie handstuk zorgen ervoor dat de High Power Laser nu ook therapeutisch ingezet kan worden.

Uit recente studies blijkt dat laserbehandelingen of een combinatiebehandeling met laser bij mens en dier verbluffende resultaten opleveren en is bewezen dat pijnklachten, blessures, infecties en wonden op een snellere en efficiëntere manier genezen in vergelijking met de meer traditionele benadering middels het gebruik van enkel medicatie en therapie.

De fysiotherapeut staat onder toenemende druk, enerzijds van de zorgverzekeraar om in zo min mogelijk behandelingen de klachten van patiënten te verhelpen, anderzijds worden de aanvullende verzekeringen steeds verder uitgekleed, waardoor ook de patiënt verwacht dat de behandelingen binnen zijn of haar polisvergoeding vallen.

HPLT (High Power Lasertherapie) is het aangewezen instrument gebleken om u in staat te stellen een behandelplan op te stellen dat betere en snellere resultaten oplevert. De perfecte oplossing om uw patiënt sneller en effectiever te helpen.
Onze krachtige High Power Laser dringt diep door in alle weefsels en daarom zijn de toepassingen ervan zeer uitgebreid.
De HPLT diodelasers hebben een golflengte van 810 nanometer.
Dit is wetenschappelijk gezien ‘de gouden standaard’ voor fotobiostimulatie.
De 810 nanometer gaat veel dieper in het weefsel dan andere lasers die op hetzelfde Watt-niveau werken. Dit komt omdat 810 nanometer de beste absorptie heeft in de hemoglobine. Lasers met een hogere golflengte hebben een hoge absorptie in water. Daarom werken ze nauwelijks voor biostimulatie, maar geven enkel een tijdelijk analgetisch effect.

Wat betekent dit voor de patiënt? Laserbehandeling op hoog niveau geeft een boost in de cellenenergie (fotostimulatie), waardoor de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen.
Dit verhoogt op zijn beurt het metabolisme in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen.

 

High Power Lasertherapie is zeer geschikt voor de behandeling van onder andere:

  •              Beschadigde of ontstoken pezen en gewrichten
  •      Slijmbeursontsteking en Artrose in de gewrichten
  •       Kraakbeenschade, verstuikingen en verrekkingen
  •      Carpaal Tunnel Syndroom en RSI
  •          Onderrugpijn, Hernia, nekklachten en Whiplash
  •      Spanningshoofdpijn, Migraine en kaakklachten
  •      Tennisarm, Golferselleboog
  •      Hielspoor en Runner’s knee, Wond- en littekenbehandeling
  •      Spataderen
  • Huidproblemen, waaronder: Eczeem, Acné, Psoriasis, Couperose, Rosacea, moedervlekken, spinnenweb, pigmentvlekjes, koortslip en aften

 

Een praktijkvoorbeeld van High Power Lasertherapie behandeling:

Spierdystrofie behandelen met een High Power Laser

Lopen met Spierdystrofie na 1 behandeling met een High Power Laser

Pijnbestrijding

Hoogwaardige lasertherapie is revolutionair en biedt directe pijnverlichting. In 95% van de gevallen is de patiënt binnen enkele minuten na behandeling volledig pijnvrij en kan ,indien nodig, direct een vervolgbehandeling plaatsvinden.
Acute situaties waarin de patiënt ernstige pijn ervaart, kunnen ook zeker worden verlicht met deze niet-invasieve vorm van therapie.

High Power Laser Therapie heeft het meeste effect op delen van het lichaam waar de cellen onder stress staan, hetzij door een ongeval of door natuurlijke slijtage.
Deze stress veroorzaakt pijn en irritatie van gewrichten, pezen en spieren, wat een grote invloed heeft op de kwaliteit van bewegen en het leven van de patiënt.

Verschillende klachten of aandoeningen kunnen behandeld worden met laserlicht, er wordt een wonderbaarlijk en vaak snel herstel ervaren wanneer toegepast.

Belangrijke feiten over lasergebruik

Elke laser die meer vermogen heeft dan 0.5 Watt, wordt geclassificeerd als een High Power Laser (Klasse IV).
Klasse IV lasers zijn sterk en worden gebruikt voor medische doeleinden. Ze kunnen tot diep in het weefsel doordringen, terwijl de behandelingstijd kort is.
Hoe meer vermogen de laser per cm2 heeft, hoe dieper de laser het weefsel binnengaat.
Voor behandelingsdoeleinden is het belangrijk om te onthouden dat het wattage, dat duidelijk op de laser staat aangegeven, het uitgangsvermogen is dat door de laser wordt geleverd. Een ander laserhandstuk (behandelingskop) zal leiden tot een ander wattage niveau en een andere behandelingsdiepte.

Een voorbeeld:

Een 3 Watt laser met een standaard meegeleverd 1 cm2  laserhandstuk levert 3 Watt op de behandeloppervlakte met een merkbaar laserbehandelingseffect tot 7 cm.
Een 3 Watt laser met een optioneel 3 cm2 laserhandstuk levert 2.05 Watt op de behandeloppervlakte, de behandeldiepte is echter minder diep. Wilt u toch een optimale diepte bereiken, dan heeft u een laser nodig met een hoger wattage.

HPLT risico’s

Aan bijna alle krachtig werkende therapieën zijn ook risico’s verbonden, dit geldt ook voor de laser. Dit risico richt zich met name op de veiligheid rondom het gebruik.
De laserstralen zijn zeer krachtig en zijn schadelijk voor het oog, met name het netvlies.
HPLT (High Power Lasertherapie) mag alleen toegepast worden door specialisten, zowel de specialist als de patiënt moeten gebruik maken van een speciale beschermende bril tijdens de laserbehandeling.