Tandheelkundige lasers

HPL Series

Door de eeuwen heen is gebleken dat zonlicht (als de eerste vorm van fototherapie) zowel genezende als wellness eigenschappen heeft.

Het therapeutisch potentieel van licht werd voor het eerst ontdekt door het Amerikaanse luchtvaart- en ruimtevaartprogramma NASA dat keek naar de impact van Lasertherapie en haar mogelijk helende mogelijkheden.

Een laserbehandeling werkt met behulp van een reeks felle lichtgevende diodes die op een niveau lichtenergie direct naar de diepere lagen onder de huid sturen.

Ziekenhuizen en gezondheid gerelateerde faciliteiten over de hele wereld maken al geruime tijd gebruik van laserbehandelingen. Een groot voordeel hiervan is dat het een pijnloze behandeling is.

In het verleden werden High Level lasers alleen gebruikt bij chirurgische ingrepen, maar technische vooruitgang en de ontwikkeling van een speciaal biostimulatie handstuk maken het mogelijk om therapeutische behandelingen uit te voeren.

Uit recente studies blijkt dat laserbehandelingen of combinatiebehandelingen bij mens en dier verbluffende resultaten opleveren en is bewezen dat pijnklachten, infecties en/of wonden op een snellere en efficiëntere manier verdwijnen en/of genezen in vergelijking met de meer traditionele benadering middels het gebruik van medicatie en therapie.

Laserbehandelingen voor Tandheelkunde

Al enige tijd maken mondhygiënisten en tandartsen gebruik van geavanceerde lasertechnologie. 
Het werken met laserapparatuur biedt een positieve aanvulling op de aangeboden behandelingen. Duizenden tandartsen en mondhygiënisten wereldwijd maken al gebruik van Lasertherapie.

Met een laser kan in bepaalde gevallen preciezer worden gewerkt, ook op moeilijk bereikbare plekken, dan met andere instrumenten. Dit is erg effectief voor tandvlees- en wortelkanaalbehandelingen. In geval van aanwezigheid van implantaten worden deze niet beïnvloed door de laser en blijft de structuur van het implantaat hetzelfde.

Patiënten ervaren na een behandeling minder zwelling en pijnklachten. 
Daarnaast is de behandeling met een laser vaak minder pijnlijk.
Bovendien heeft de laser een desinfecterende en bacteriedodende werking.

Laserbehandeling verlicht de pijn en herstelt weefselschade.
Ook wordt het ontstoken weefsel opgeruimd, wat de genezing van het tandvlees bevordert en nemen bloedingen en zwellingen af.
Bij behandelingen waar normaal gesproken antibiotica wordt voorgeschreven, is dit na een laserbehandeling vaak niet meer nodig.
Ook voor het verwijderen van tandsteen levert een laserbehandeling een grote bijdrage. Laserbehandelingen worden ook vaak toegepast bij de behandeling van patiënten met ernstig gevoelige tandhalzen. 
Wanneer in een vroeg stadium toegepast, kan een laserbehandeling er ook voor zorgen dat een koortslip en aften sneller verdwijnen.
Een laserbehandeling is een nagenoeg pijnloze behandeling, voor veel behandelingen is een verdoving dan ook niet noodzakelijk, wat weer zorgt voor minder ongemak voor de patiënt.

High Power Lasertherapie is zeer geschikt voor de behandeling van onder andere:

 • Het opruimen van ontstoken weefsel
 • Kleine (chirurgische) tandvleesbehandelingen
 • Het makkelijker verwijderen van tandsteen
 • Het lipbandje esthetisch en zonder bloedverlies en pijn verwijderen
 • Een te kort tongriempje op esthetische wijze zonder bloedverlies en pijn verwijderen
 • Parodontitis (tandvleesontsteking)
 • Koortslip (herpes), aften en Lichem Planus
 • Een doorbrekende kies of ingegroeid implantaat vrijleggen
 • Een fibroom (stukje wild vlees) verwijderen
 • Ernstig gevoelige tandhalzen; in combinatie met het gebruik van een fluorgel kunnen gevoelige tandhalzen worden behandeld met uitstekende resultaten.
 • Wortelkanaalbehandelingen
 • Hoogsensitiviteit aan het gebit (zeer veel voorkomende klacht)
 • Het bleken van tanden
 • Het veilig steriliseren van de diepe pocket

HPLT (High Power Lasertherapie) 
De perfecte oplossing om uw klanten sneller en effectiever te helpen.
Onze krachtige High Power Laser dringt diep door in alle weefsels en daarom zijn de toepassingen ervan zeer uitgebreid.
De HPLT diodelasers hebben een golflengte van 810 nanometer. 
Dit is wetenschappelijk gezien ‘de gouden standaard’ voor photobiomodulation.

Wat betekent dit voor de patiënt? Laserbehandeling op hoog niveau geeft een boost in de cellenenergie (photobiomodulation) waardoor de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen.

Dit verhoogt op zijn beurt het metabolisme in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen.

Hoogwaardige lasertherapie is revolutionair en biedt directe pijnverlichting. In 95% van de gevallen is de patiënt binnen enkele minuten na behandeling volledig pijnvrij en kan, indien nodig, direct een vervolgbehandeling plaatsvinden. 

Acute situaties waarin de cliënt ernstige pijn ervaart, kunnen ook zeker worden verlicht met deze niet-invasieve vorm van therapie.

Belangrijke feiten over lasergebruik

Elke laser die meer vermogen heeft dan 0.5 Watt, wordt geclassificeerd als een High Power Laser (Klasse IV).

Klasse IV lasers zijn sterk en worden gebruikt voor medische doeleinden. Ze kunnen tot diep in het weefsel doordringen, terwijl de behandelingstijd kort is.

Hoe meer vermogen de laser per cm2 heeft, hoe dieper en sneller de laser het weefsel binnengaat.

Voor behandelingsdoeleinden is het belangrijk om te onthouden dat het wattage, dat duidelijk op de laser staat aangegeven, het uitgangsvermogen is dat door de laser wordt geleverd.

Een ander laserhandstuk (behandelingskop) zal leiden tot een ander wattage niveau en een andere behandelingsdiepte.

Een voorbeeld:

Een 3 Watt laser met een standaard meegeleverd 1 cm2  laserhandstuk levert 3 Watt op de behandeloppervlakte met een merkbaar laserbehandelingseffect tot 7 cm.

Een 3 Watt laser met een optioneel 3 cm2 laserhandstuk levert 2.05 Watt op de behandeloppervlakte, de behandeldiepte is echter minder diep. Als u toch een behandeldiepte van 7 cm wil hebben, dan heeft u een laser nodig met een hoger wattage.

HPLT risico’s

Aan bijna alle krachtig werkende therapieën zijn ook risico’s verbonden, dit geldt ook voor de laser. Dit risico richt zich met name op de veiligheid rondom het gebruik. 
De laserstralen zijn zeer krachtig en zijn schadelijk voor het oog, met name het netvlies. 
HPLT (High Power Lasertherapie) mag alleen toegepast worden door specialisten, zowel de specialist als de patiënt moeten gebruik maken van een speciale beschermende bril tijdens de laserbehandeling.