Wat is High Power Laser Therapy?

High Power Laser Therapy is relatief nieuw in Nederland, maar wordt al in veel westerse landen gebruikt in menig behandelkamer. High Power Laser Therapie stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam. Dit komt doordat laserlicht weefselcellen activeert en aanzet tot meer energieproductie. Het positieve gevolg hiervan is dat pijn verminderd en genezing versnelt.

Deze therapie kan bij zeer veel ziekten en medische problemen succesvol worden ingezet. Denk aan chronische ziekten als artrose, tandvleesontsteking en niesziekte (bij katten). Maar ook bij acute ongevallen met wonden, fracturen en oedemen kan het herstel enorm gestimuleerd en versneld worden.

Door de vooruitgang in de techniek is nu praktisch bruikbare apparatuur ontwikkeld die veilig bij mensen en dieren toepasbaar is. In landen als Engeland, Duitsland en de Verenigde staten is in de afgelopen jaren al veel ervaring opgedaan, waar wij nu dankbaar gebruik van kunnen maken.

Lasertherapie is pijnloos, heeft geen ongewenste bijwerkingen, kan bij het wakkere mens of dier worden toegepast en is niet heel kostbaar. High power lasers (HPLT) waren voorheen enkel bedoeld om chirurgische ingrepen te doen, door hun vermogen om in weefsel te snijden. Een laser in chirurgie kan alleen snijden als de tip contact maakt met weefsel. Door de ontwikkeling van een ‘no contact’-handstuk is er een krachtige biostimulatie laser ontstaan, de High Power Laser. Deze laser heeft het vermogen om (afhankelijk van het aantal watt) minimaal 7 cm diep in weefsel te komen (in het geval van onze High Power Laser). Hierdoor kunnen grotere en dieper gelegen blessures sneller en veel effectiever behandeld worden. Bij 99% van de behandelingen is er direct na iedere behandeling resultaat.

De High Power Laser van HPLT is de enige High Power Laser die met het optionele handstuk ook gebruikt kan worden voor kleine chirurgische ingrepen en tandheelkundige behandelingen. Met de High Power Laser is er geen bloed in het operatieveld en dus altijd zicht en geen bloedingen. De unieke snij-capaciteiten van de laser zorgen ervoor dat er geen wild vlees ontstaat na het sluiten van de wond.

Door de lichtkleur van 810 nanometer genezen wonden sneller en mooier en wordt fotobiostimulatie, de zelf herstellende werking van het lichaam, bevorderd. Dit is evidence based.

 

Hoe werkt het precies

Als 810 nanometer laserlicht met een bepaalde energie en golflengte in de weefsels terecht komt, ontstaat er een proces dat ‘fotobiostimulatie’ heet. In de cellen van het lichaam zitten zogenaamde ‘chromoforen’, kleine moleculen die de fotonen (laser-lichtdeeltjes) absorberen en omzetten in de productie van lokale energie op celniveau. In gezond weefsel is deze extra energie niet zo zinvol, maar in beschadigd weefsel wordt het gebruikt voor het normaliseren van de celfunctie, remmen van schadelijke ontstekingsreacties, stimuleren van het genezingsproces en verminderen van de pijn. Dit alles zonder het toedienen van medicatie. Laserlicht stimuleert de patiënt in zijn eigen genezingsproces.

Lasertherapie verbetert de doorbloeding in het gebied dat behandeld wordt. De aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen, en de afvoer van afvalstoffen, neemt toe. Het stimuleert het lymfesysteem waardoor oedemen en vochtophopingen sneller afnemen. Het versterkt het immuunsysteem en bevordert de productie van endorfines (lichaamseigen pijnstillers).

Ook bij chronische klachten, waar andere behandelingsmethoden nauwelijks nog effect hebben, geeft lasertherapie vaak goede resultaten. Meestal zijn dan meerdere behandelingen noodzakelijk. Laserbehandeling kan prima gecombineerd worden met andere therapieën, om zo een nog beter effect te bereiken.