Wist je dat Albert Einstein een van de grondleggers is van Lasertherapie?

Lasertherapie is de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid. Vooral rood en NIR (Near Infrared) lichttherapie is flink aan het groeien en daar zijn vele redenen voor. Meer dan 4.000 wetenschappelijke en klinische onderzoeken op Pubmed.gov bewijzen dat rood en Near Infrared licht ervoor zorgen dat de mitochondriën ATP aanmaken. Je krijgt dus letterlijk meer energie door blootstelling aan rood en Near Infrared licht.

Hoe is Lasertherapie ontstaan?

Deense arts Niels Ryberg Finsen krijgt in 1903 de Nobelprijs voor geneeskunde en de therapeutische en fysiologische effecten van lichtbehandeling door middel van kunstmatige lichtbronnen.

Albert Einstein heeft in 1905 als eerste de theorie over lichtbundels onderzocht. In 1921 werd hij onderscheiden met de Nobelprijs voor de verklaring van het foto-elektrisch effect.

Fysicus Theodore Maiman publiceerde in 1960 voor het eerst een stuk over laserbestraling in relatie tot gezondheid.

E. Mester, Hongaarse wetenschapper, presenteerde in 1969 een onderzoek over het gebruik van lasers in de geneeskunde. Hij bewees dat deze vorm van licht- en energietoediening voor veel dingen zorgt draagt. Zoals meer energie, het verlichten van pijn, snellere genezing en herstel.

NASA presenteerde in 2003 een klinische studie over diode lampen (laserlicht) die veelbelovende mogelijkheden bieden voor toepassing in de medische en beauty wereld. In de klinische studie is te lezen wat de effectiviteit van LED (laserlicht) op celvernieuwing is.

De Federal Drug Administration (FDA) keurde in 2003 het medisch gebruik van Lasertherapie goed.

Hoe werkt een High Power Laser?

Een High Power Laser werkt door middel van laserlicht. Op het eerste gezicht lijkt dit niet meer dan een straaltje rood of blauw licht, maar niets is minder waar. De werking van laserlicht op de juiste golflengte met een bijpassend laserhandstuk levert verbluffende resultaten op. Iedere golflengte heeft andere eigenschappen. De HPLT diodelaser maakt gebruik van een golflengte van 455, 650 en 810 nanometer. Dit is wetenschappelijk gezien ‘de gouden standaard’ voor fotobiostimulatie. Het pure licht van de High Power Laser veroorzaakt fotochemische reacties in de cellen in plaats van thermische. De reden hiervoor is dat deze golflengte de enige is die positief evidence-based is voor PBM. 

Laserbehandeling op hoog niveau geeft een boost in de cellenenergie (photobiomodulation) waardoor de ATP productie van een cel geoptimaliseerd wordt en de bloedstroom en zuurstof naar het weefsel toenemen. Dit verhoogt op zijn beurt het metabolisme in de cellen van het weefsel en biedt de optimale omgeving voor weefsel om te genezen. In veel gevallen is de behandelduur van de patiënt korter en de behandeling is bovendien pijnloos.

Een behandeling met onze laser werkt met behulp van een gas gestuurde lasermodule, die met een wetenschappelijk bewezen lichtkleur van 810 nm de energie direct naar de cellen in de diepere lagen onder de huid stuurt.

Het licht komt de mitochondriën van de cel binnen en wordt geabsorbeerd door de chromoforen, waaronder het proteïne cytochroom c oxidase (CCO), dat vervolgens de activiteit van de cel verhoogt.

Als gevolg van deze verhoogde activiteit worden drie moleculen beïnvloed: adenosinetrifosfaat (ATP), reactieve zuurstofspecies (ROS) en stikstofmonoxide (NO), die samen zorgen voor een sneller en effectiever herstel van pijnklachten, ontstekingen of infecties.
Dit wetenschappelijk bewezen proces noemt men ook wel: photobiomodulation.

De werking van lasertherapie

1 – Laserlicht met een golflengte van 810nm wordt via een fiber met therapeutisch handstuk door het huidoppervlak aan het weefsel afgegeven.

2 – Het licht komt de mitochondriën van de cel binnen en wordt geabsorbeerd door de chromoforen, waaronder het proteïn cytochroom c oxidase (CCO) dat vervolgens de activiteit van de cel verhoogt.

3 – Als gevolg van deze verhoogde activiteit worden drie moleculen beïnvloed: adenosinetrifosfaat (ATP), reactieve zuurstofspecies (ROS) en stikstofmonoxide (NO).

Wat betekenen de afkortingen?

ATP – Adenosinetrifosfaat; een toename van ATP, de belangrijkste energiebron voor de meeste celfuncties, verhoogt het vermogen van de cel om infecties te bestrijden en versnelt het genezingsproces.

ROS – reactieve zuurstofspecies; de modulatie van ROS activeert transcriptiefactoren die een positieve invloed hebben op cellulair herstel en genezing.

NO – Stikstofmonoxide; de afgifte van NO, een krachtige vaatverwijder, verhoogt de bloedsomloop, vermindert ontstekingen en verbetert het transport van zuurstof en immuuncellen door het weefsel.

 

Wat zijn de verschillen in golflengtes?

De HPLT Red laser maakt gebruik van de golflengtes van 650nm en 810nm. Deze golflengtes worden optimaal geabsorbeerd door de chromoforen, waaronder het proteïne cytochroom c oxidase (CCO), dat de activiteit van de cel verhoogt.
 
Als gevolg van deze verhoogde activiteit worden drie moleculen beïnvloed: adenosinetrifosfaat (ATP), reactieve zuurstofspecies (ROS) en stikstofmonoxide (NO), die samen zorgen voor een sneller en effectiever herstel van pijnklachten en ontstekingen. Dit wetenschappelijk bewezen proces noemt men ook wel photobiomodulation of fotobiostimulatie.
 
Dit maakt deze laser uitermate geschikt voor fysiotherapeuten en dierfysiotherapeuten.
 
De HPLT Blue laser maakt gebruik van een golflengte van 455nm.
Het grote voordeel van deze golflengte is dat deze niet wordt geabsorbeerd door het water, maar uitsluitend door melanine (in de huid) en hemoglobine (in het bloed). Een andere eigenschap van deze golflengte is dat het schimmels en bacteriële infecties aanpakt.
 
Dit maakt deze laser uitermate geschikt voor huidtherapeuten, mondhygiënisten en chirurgische ingrepen door tandartsen en dierenartsen.

Wat is het verschil tussen een Low Level Laser en een High Power Laser?

Lasertherapie kan enorm veel betekenen voor genezing en pijnbestrijding van heel veel klachten. Dit geldt voor zowel Low Level als High Power lasertherapie. Beiden zijn geschikt voor het behandelen van acute en chronische klachten.


Van een High Power Laser (klasse IV) wordt gesproken als we het hebben over een laser met een vermogen van 500mW of meer. Andere benamingen voor een High Power Laser zijn HPLT, HILT en High Intensity Laser.

Als er over een Low Level Laser (klasse III of 3B) wordt gesproken, hebben we het over een laser met een vermogen van minder dan 500mW. Andere benamingen voor een Low Level Laser zijn LLLT, Soft laser en Cold laser.

Omdat een Low Level Laser een maximaal vermogen van 500mW mag hebben, wordt er gebruik gemaakt van meerdere laser diodes.

Veel leveranciers tellen de laser diodes bij elkaar op (in de voorbeeld afbeelding zijn het er 8) en verkopen de Low Level Laser als een laser met meer vermogen en dit klopt niet.

 

De vermogens van 500mW zijn niet bij elkaar op te tellen.
Een voorbeeld: als je 2 lampen van 60 Watt in een kamer ophangt, geven deze samen 60 Watt licht en niet 120 Watt! Dit is bij een laser niet anders.

Door gebruik te maken van meerdere laser diodes wordt de oppervlakte groter, maar de laser gaat niet dieper.

Waarom kiezen voor een High Power Laser?

Met een lasertherapie behandeling wordt de klacht bij de bron aangepakt, zodat de mitochondriën onder invloed van licht ATP aanmaken.

 Als de klacht zich dieper in het lichaam bevindt, neemt de kracht van de lichtbundel af. Met een High Power Laser kan het vermogen iets worden verhoogd, zodat het gebied waar de klacht zich bevindt toch goed bereikt kan worden.

  • Met een High Power Laser ben je in staat om een Low Level laserbehandeling uit te voeren binnen een zesde van de tijd zonder oververhitting. Met een Low Level Laser kun je echter geen diepe High Power laserbehandelingen uitvoeren.
  • Low Level lasertherapie mag door iedereen worden gebruikt. Dit lijkt misschien een voordeel, maar een professional heeft een opleiding gehad en weet waar het probleem zich bevindt of waar het probleem vandaan komt. Een High Power laserbehandeling mag alleen worden uitgevoerd door een professional, die bij de aanschaf van een laser een uitgebreide training heeft gekregen over het gebruik van de laser en weet wat de contra-indicaties zijn.
High Power lasertherapie is in de juiste handen een geweldig medisch instrument om patiënten met uiteenlopende klachten sneller en effectiever te behandelen en kan ingezet worden als aanvulling op een bestaande behandeling of als een op zichzelf staande behandeling.

Research over High Power Lasers 455/810nm & Lasertherapie

LED-lichttherapie is in de jaren tachtig door NASA ontwikkeld met als doel het verbeteren van wondgenezing en het bevorderen van weefselgroei in de ruimte.

LED-lichttherapie kent meerdere benamingen. De meest gebruikte zijn: High Power Lasertherapie (HPLT), Photobiomodulation (PBM), High Intensity Laser Therapy (HILT) en Fototherapie.

De wetenschap heeft inmiddels uitgewezen dat LED-lichttherapie de celdeling en aanmaak van nieuwe cellen stimuleert en weefsels repareert.

Een enorme hoeveelheid studies heeft uitgewezen dat laserbehandelingen bij mens en dier verbluffende resultaten opleveren en heeft bewezen dat pijnklachten, infecties en/of wonden op een snellere en efficiëntere manier verdwijnen en/of genezen in vergelijking met de meer traditionele benadering middels het gebruik van medicijnen.

Betrouwbare onderzoeken over High Power Lasertherapie

Er is in de loop van de jaren wereldwijd een gigantische hoeveelheid aan onderbouwd onderzoek gedaan. Een veel gebruikte betrouwbare bron voor medische onderzoeken is Pubmed. Deze database bevat 30 miljoen biomedische referenties uit 80 landen. Pubmed wordt dagelijks bijgewerkt en onderhouden door U.S. National Library of Medicine (NLM), ‘s werelds grootste medische bibliotheek.

Hieronder vind je een aantal verwijzingen naar onderzoeken over de werking van High Power Lasertherapie.

Bekijk Research

Bronvermelding Research over High Power Lasertherapie (810Nm)

Overtuigd

Laat je verbazen, boek een demo

Geheel vrijblijvend en kosteloos | Bij jou of bij ons op locatie | Mogelijk om jouw patiënten te behandelen | Volgens Corona richtlijnen